VÄLKOMMEN TILL KINNEKULLE!
"Det blommande berget"
https://www.vastsverige.com/lackokinnekulle/kinnekulle/

Blädderbar katalog Kinnekulle.

http://kataloger.entos.se/lacko-kinnekulle-magasin-2019/


Klicka gärna på länken och gå vidare till respektive hemsida!

Stora Stenbrottet
på Kinnekulle är ett 40 meter djupt stenbrott där man bröt kalksten. De undre lagren av kalksten sträcker sig hela 400 miljoner år tillbaka i tiden och stenlagrens färgskiftningar och den vackra miljön har gjort att stenbrottet är ett av de mest populära platserna att besöka på Kinnekulle. Idag har en liten fiskesjö skapats i mitten av stenbrottet, tänk dock på att fiskekort krävs för att man ska få fiska.
https://www.vastsverige.com/lackokinnekulle/produkter/stora-stenbrottet/

Råbäcks Hamn är en liten och pittoresk hamn vid Vänerns strand. Hamnen kom till i och med stenhuggerinäringen på Kinnekulle och idag kan man besöka stenhuggeriet, som numera fungerar som ett museum, vid hamnen. Museet har guidade turer och en liten kiosk öppen sommartid. Hamnen är även en populär plats för bad och fiske. Det finns även flera vandringsleder i området.
Råbäcks stenhuggeri är utsett till "Årets Arbetslivsmuséum 2018".

http://www.rabacksstenhuggeri.se/

Högkullens Utkikstorn. Detta är det tredje utsiktstornet som funnits på Högkullen, byggdes av Carl Klingspor in hans turistsatsning på Kinnekulle. 
http://kinnekullehembygd.se/utsiktstornet-pa-kinnekulle-4/

Naurreservatet Munkängarna är känt för sina vackra ängar, lövskog och fågelsång. Munkängarna är speciellt vackert att besöka under juni då ramslöken blommar och täcker hela området i vitt. Från Munkängarna kan man även gå vidare till Stenbrottet eller Råbäcks Slott. Även Hellekis Säteri är inom gångavstånd.
http://www.lansstyrelsen.se/VastraGotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/gotene/munkangarna/Pages/index.aspx

Martorpsfallet är ett vackert vattenfall på Kinnekulle. Det ligger lite undangömt mellan Västerplana och Husaby men så väl Kinnekulleleden som Pilgrimsleden går förbi vattenfallet. Som med alla vattenfall så skiftar storleken beroende på om det är torrt eller ej, och på sommaren kan det vara lite mindre medan det på våren forsar rejält över kalkstensformationerna. (Någon bra länk till fallet finns tyvärr inte.)

Österplana Hed och Vall är Kinnekulles största naturreservat och har unik flora och fauna. Den består av lövskog, barrskog, betesmarker och alvar-mark. De olika markerna och omgivningarna har gjort Österplana hed och vall till en plats där så väl vanliga som ovanliga växter trivs och framförallt är området känt för sina orkidéer.
http://www.lansstyrelsen.se/VastraGotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/gotene/osterplana-hed-och-vall/Pages/index.aspx
 
Hellekis Säteri är ett av Kinnekulles mest omtyckta platser. Själva säteriet har anor tillbaka till medeltiden, men idag så har även ett besöksmål byggts upp kring säteriet med vackra trädgårdar där det växter många ädelträ och en stor perennrabatt, café, restaurang och butik. Bostadshuset är privat men det finns mycket att se och göra omkring. Hellekis säteri ligger även på gångavstånd till exempelvis Munkängarna.
http://www.hellekis.com/

Forshems kyrka byggdes under 1100-talet. Kyrkan var från början en församlingskyrka men blev senare en pilgrimskyrka. Kyrkan är Nordens enda kyrka invigd till Den heliga gravens ära och är i övrigt bland annat känd för sina vackra romanska reliefer som man finner på kyrkans fasad.
https://www.svenskakyrkan.se/gotene/forshems-kyrka

Husaby kyrka är en av Sveriges mest kända kyrkor. Kyrkan är från 1000-talet och det ska ha varit vid kyrkans källa som Olof Skötkonung döptes av missionären Sankt Sigfrid och blev Sveriges första kristna kung.
Kyrkobyggnaden i sig är ovanligt stor för att vara från 1000-talet och är i romansk stil. Interiören i kyrkan är överlag mer sentida, från 1400-tal till modern tid. Flertalet av Kinnekulles kyrkor hör till de äldsta i Sverige.
Missa inte Drottningborgen, en borgruin som spelade stor roll i berättelsen om Arn. Det var där Arns käresta Cecilia bodde.

https://www.svenskakyrkan.se/gotene/husaby-kyrkan

Medelplana kyrka. Ursprungliga stenkyrkan uppfördes på 1100-talet. Av denna ingår östra och västra gaveln, tornets nederdel samt delar av vapenhuset i nuvarande kyrkobyggnad. Åren 1823-1824 genomfördes en omfattande ombyggnad då breda korsarmar tillfogades åt norr och söder. Korsarmarna kom att utgöra ett nytt långhus med nord-sydlig orientering. 1902 genomfördes ännu en ombyggnad då en femsidig sakristia uppfördes vid norra kortsidan. 
https://www.svenskakyrkan.se/gotene/medelplana-kyrkan

Västerplana Kyrka byggdes på 1100-talet och ska vara tillägnad Jungfru Maria. Interiören vi idag finner i kyrkan är dock delvis mer sentida, men överlag har kyrkan skonats från mycket ändringar och restaureringar som man annars ofta finner i äldre kyrkor.
Västerplana ängar ligger mellan Västerplana och Husaby. Naturreservatet är fullt av blommande ängar, lövskog, bäckar och vattenfall. Kinnekulleleden går genom området, men det finns även ett flertal mindre stigar.

https://www.svenskakyrkan.se/gotene/vasterplana-kyrkan

Österplana kyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Kinnekulle församling i Skara stift. Kyrkan ligger i naturreservatet Österplana hed och vall i Götene kommun. 1987 hittades första Österplanameteoriten vid Thorsbergs stenbrott vid Kinnekulle strax norr om Österplana kyrka, meteoriterna är en av de få upptäckta meteoritnedslag i Sverige och klassas som de äldsta meteoritfynden på Jorden. Nuvarande kyrka började uppföras 1874 och invigdes 1877. Kyrkobyggnaden blev gemensam för Österplana och Kestad och byggdes ett stycke öster om gamla kyrkan.
https://www.svenskakyrkan.se/gotene/osterplana-kyrka
 
Lasses grotta är en av de mer ovanliga sevärdheterna på Kinnekulle. Grottan, eller stugan var hem till Lars Eriksson, mer känd som Lasse i berget. Han var jägare och levde ett alternativt liv i grottan i nästan 30 år tillsammans med sin fru Inga. Efter hans bortgång plundrades grottan men har på senare tid renoverats.
http://www.lansstyrelsen.se/VastraGotaland/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/historia-pa-plats/lasse-i-bergets-grotta/Pages/default.aspx
 
Strax ovanför Hjelmsäters egendom finner man Guckusko skogen. Det är här orkidén Guckuskon trivs som bäst. Guckuskon blommar under två veckor mellan mitten av Maj och Juni. Den lilla arrangerade vandringsstigen till gläntan där de blommar är ett populärt utflyktsmål för så väl den lokala befolkningen som besökare.
http://www.hjelmsater.se/
 
Sigrid Storråda är ett modernt vikingaskepp byggt efter ett skepp från 900-talet som man fann i Gokstad, Norge. Sigrid Storråda har sin hemmahamn i Blomberg på Kinnekulle och gör varje säsong turer öppna för allmänheten ut på Vänerns vatten.

http://www.sigrid.se/
 
Råbäcks Slotts historia går tillbaka ända till 1400-talet då det nämns i skrifter, men det var under 1500-talet som huvudbyggnaden fick det utseende det har idag. Slottet är idag i privat ägo och inte öppet för allmänheten, men den vackra naturen kring Råbäcks Slott kan man vandra runt i. Från slottet kan man ta sig vidare mot den turkiska paviljongen strax ovanför slottet och sedan finns stig utmarkerad till Munkängarna.
http://www.raback.se/

Naturreservatet Törnsäter ligger på Kinnekulles östra sida mellan Österplana och Gössäter. Pilgrimsleden Husaby-Forshem går igenom området som bjuder på så väl lövskog som ängar. På våren drar Törnsäter en hel del folk som vill se på de stora mängder vitsippor som blommar i området.
http://www.lansstyrelsen.se/VastraGotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/gotene/tornsater/Pages/index.aspx

Oljekoken i Gössäter. En dramatisk plats med en lika märklig historia. Klicka på länken och läs om Lars Wilhelm Kylbergs strävan att utvinna olja ur kinnekulleerget. 
http://kinnekullehembygd.se/oljekoken-gossater/

Gamleriket - en plats med mycket gamla ekar. Ligger väst om Hjelmsäters egendom. Värt ett besök.
https://www.lansstyrelsen.se/vastra-gotaland/besok-och-upptack/naturreservat/gamleriket.html

Hastings kyrkoplats - ett måste om Du tycker om magiska platser. Med bara ett stort kors, en vidunderlig utsikt, mängder av ramslök om våren samt en tät lövskog - kan du låta Dig förtrollas en stund och gå runt och fundera över livet. 

https://www.kyrkokartan.se/0475348/Hastings_kyrka


GPS
WGS84: N 58° 36.9024', E 13° 25.9766'
Decimal: 58.615, 13.4329

En otroligt bra länk för den som vill vandra på Kinnekulle!

http://vandrapakinnekulle.se/se/sevardheter.html

Ytterligare en länk för olika boende på Kinnekulle:
https://www.vastsverige.com/lackokinnekulle/kinnekulle/boende-kinnekulle/