Qulturladans Trädgård

Tyvärr blir det inget deltagande
i Tusen Trädgårdar 2020.
Har insett att vi inte kommer att
hinna med allt vi vill få gjort!
Vi återkommer om två år, 2022.
Ni är ändå välkomna att kolla in
vår trädgård - som är under uppbyggnad -
om Ni besöker Kinnekulle!

* * *

Platsen uppe vid den gamla eken, vårt Andeträd, är nu färdig. Här samlas vi till fullmåneträffar, samtal över en fika, en stilla stund vid brasan eller bara  andas, ladda ny energi eller lyssna till naturens ljud.

En mycket anspråkslös "ovoo". Vid Andeträdet samlar jag stenar i en hög. Ovoos finns ofta på toppen av berg och på höga platser, som vid bergspass (Mongoliet, Himalaya). I modern tid har några av dem utvecklats till stora och utarbetade strukturer och blivit mer som tempel än enkla altare. De tjänar huvudsakligen som platser för dyrkan av himlen
och vid olika ceremonier.

I vår trädgård finns många träd och växter som förra ägaren planterade. Katalpa (trumpetträd), mullbärsträd,, valnötsträd och sequoia. Trädpiomer samt många andra olika pionbuskar som vi samlat i en stor perennrabatt.

Mot vägen växer en bokhäck som vi vårdar ömt med hjälp av en duktig trädgårdsmästare som klipper den två gånger per år.

Uppe på kullen i trädgårdens södra del växer en krokig gammal ek, lång och smal, ca 20 m hög. Det är vårt "Andeträd". Ibland har vi fullmåneträffar och annat mys på den platsen. 

Många olika installationer finns i trädgården. Det är allt från en gammal såmaskin, en handtröska, en stor stege med ett gammalt nät hängandes - till stenrabatter och ett örtland. Grönsakerna kommer för första gången nu sommaren 2020.

* * *